Boulebaren
Vid Drottningtorget i Malmö finns denna vackra byggnad som genom 200 år innehållit olika verksamheter. 1818 uppfördes den som ridhus till Husarregementet, ritad av arkitekten Anders Lundberg. När husarerna flyttat till det område som nu kallas Kronprinsen år 1900 blev byggnaden Malmös första saluhall, för att 1965 bli vagnmuseum. Här kunde besökare se en stor samling vagnar, slädar och andra fortskaffningsmedel som visade hur resor och transporter gick till i Skåne innan det fanns tåg och bilar. 2004 lades vagnmuséet ner och byggnaden stod tom ett antal år innan det var dags för en ny verksamhet – Boulebar.
Byggnaden har trots vitt skilda verksamheter bevarat både sitt arkitektoniska uttryck och sin öppna planlösning och är ett fint exempel på hur en byggnad kan användas och återanvändas under lång tid utan stora åtgärder. Dess uttryck är inte tidlöst utan mycket typiskt för sin tid, vilket utgör en kvalitet och visar på att riktigt bra arkitektur är långsiktig snarare än trendig, och därigenom ändå tidlös.
Detta stämmer bra med Här!:s syn på arkitektur. I tider av en djungel av detaljerade krav på varje detalj och aspekt av en byggnad – vad är det egentligen vi behöver? Ett stort rum, högt i tak, stora fönster, gedigen konstruktion, väl gestaltade fasader, beläget vid en offentlig plats. Sen har man ett rum för mänskligt liv, möten och verksamheter som står sig över tid.
Typ: Nöjeslokal
Plats: Malmö
Beställare: Malmö Stad Stadsfastigheter
Roll: Arkitekt/Konstruktör